Jdi na obsah Jdi na menu

Nebe nad hlavou

28. 9. 2022

"Nebe nad hlavou"

           Nová zahrada Mateřské školy „Duhová kulička“

 

 

         Naší mateřské škole se podařilo získat dotaci ve výši 6 049 915,- Kč z 54. výzvy operačního programu životní prostředí pro vodu, vzduch a přírodu. Oblast podpory je prioritní osa 7 – rozvoj infrastruktury pro enviromentální poradenství a osvětu. 90% jsme získali z operačního programu životního prostředí a 10% z vlastních zdrojů.

         Na zahradě jsme měli běžné a dnes již zastaralé herní prvky, které jsme museli odstranit, protože neodpovídaly požadavkům, Evropské Unie. Léta jsme se snažili zahradu vylepšit, ale nikdy nebylo dost finančních prostředků na celkový projekt. Na projektu jsme pracovali zhruba dva měsíce za spolupráce kolegyň z mateřské školy a maminky Jitky Lapešové. Velký kus práce zajistila projektová kancelář ing. Ledviny. Všem patří velký dík.

         Naším cílem bylo vytvoření souladu dítěte s přírodou a výchova k životnímu prostředí, k samostatné tvorbě.

         A jak bude naše zahrada vlastně vypadat? Zahrada bude členitá. Zastoupení tam najdou přírodní živly - oheň, půda, voda, vítr, mlhoviště a odpočinková zóna. Do zóny oheň bude patřit ohniště. Půdě bude patřit ovocný sad, učebna v přírodě, záhony z palisád apod. Do zóny voda bude patřit pumpa a mlhoviště. Větru bude patřit zvonkohra z bambusu a do odpočinkové zóny budou patřit hamaky. Celek bude tvořit více než 30 herních prvků. Další bych mohla ještě jmenovat Vítkův hmatový chodník, hobytí dům, hmyzí hotel, ptačí budky, nový plot s labyrinty, měšec na kuličky, bylinková zahrádka atd. Vše bude propojeno cestami.

         Asi všechny zklamu, ale fotografie přikládat nebudu. Vše bude překvapení. A vy se můžete chodit dívat k naší mateřské škole, jak pokračují práce, které by měly končit 31. 10. 2014.

 

                                                     Ředitelka mateřské školy

                                                       Bc. Pavlína Zábranská

Poslední fotografie

Statistiky

Online: 4
Celkem: 267146
Měsíc: 2430
Den: 69